Mințile noastre, drepturile noastre

Sursa foto: Organizația Mondială a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2023 este o oportunitate pentru oameni și comunități de a se uni în spatele temei „Sănătatea mintală este un drept universal al omului” pentru a îmbunătăți cunoștințele, a crește gradul de conștientizare și a conduce acțiuni care promovează și protejează sănătatea mintală a tuturor ca drept uman universal.

Sănătatea mintală este un drept fundamental al tuturor oamenilor. Toată lumea, oricine și oriunde s-ar afla, are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Aceasta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă și de bună calitate și dreptul la libertate, independență și incluziune în comunitate.

O sănătate mintală bună este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel global trăiește cu afecțiuni de sănătate mintală, care le pot afecta sănătatea fizică, bunăstarea, modul în care se conectează cu ceilalți și mijloacele lor de existență. Condițiile de sănătate mintală afectează, de asemenea, un număr tot mai mare de adolescenți și tineri.

A avea o afecțiune mintală nu ar trebui să fie niciodată un motiv pentru a priva o persoană de drepturile sale umane sau pentru a o exclude de la deciziile privind propria sănătate. Cu toate acestea, în întreaga lume, persoanele cu probleme de sănătate mintală continuă să se confrunte cu o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului. Mulți sunt excluși din viața comunității și discriminați, în timp ce mulți alții nu pot avea acces la îngrijirea de sănătate mintală de care au nevoie sau pot accesa doar îngrijiri care le încalcă drepturile omului.

Organizația Mondială a Sănătății continuă să lucreze cu partenerii săi pentru a se asigura că sănătatea mintală este apreciată, promovată și protejată și că se iau măsuri urgente pentru ca toată lumea să își poată exercita drepturile omului și să aibă acces la îngrijirea de sănătate mintală de calitate de care are nevoie. Alăturați-vă campaniei Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2023 pentru a afla mai multe despre dreptul dumneavoastră de bază la sănătatea mintală, precum și despre cum să protejați drepturile altora.

https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2023

Sari la conținut