Prevenirea demenței

Până în prezent nu se cunosc mijloace sigure de prevenire a demenței. Se studiază posibilitatea ca anumite măsuri să reducă riscul de apariție a bolii sau să întârzie declanșarea ei.

Măsuri dietetice

Recomandări de dietă pentru prevenirea instalării demenței Alzheimer (Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington, 2013):

1. Reducerea aportului de grăsimi saturate și grăsimi trans.
Grăsimi saturate: grăsimi solide de origine animală (reducerea consumului de carne roșie, lactate grase), nucă de cocos, palmier.
Grăsimi trans: produse de patiserie, snack-uri, alimente prăjite (pe etichete apar ca “uleiuri parțial hidrogenate”.

2. Legumele, leguminoasele (fasole, mazăre, linte), fructele și cerealele integrale ar trebui să fie baza dietei.

3. Nucile sau semințele, consumate în cantități reduse (30 g/zi) sunt o sursă bună de vitamina E.

4. Vitamina B12 trebuie să facă parte din dietă (carne de pui, ouă, fructe de mare, somon, ton, cereale suplimentate cu vitamine).

5. Dacă se administrează vitamine, este de preferat utilizarea celor fără fier si cupru (cu excepția cazurilor în care medicul recomandă asta).

6. Chiar dacă rolul aluminiului în boala Alzheimer rămane o problema controversată și e cercetat în continuare, este prudent să se evite utilizarea ustensilelor de uz alimentar care conțin această substanță.

Alimentație bogată în acizi grași Omega 3: somon, ton, hering, stridii, creveți, produse din soia (acizii grași Omega 3 sprijină regenerarea celulelor nervoase)

Adoptarea unui stil de viață sănătos
  • evitarea consumului de alcool si tutun;
  • evitarea stresului psihic prelungit;
  • respectarea orelor de somn (privarea de somn are efecte neurotoxice);
  • prevenirea bolilor cardiovasculare.
Tratarea afecțiunilor medicale implicate in apariția demenței
  • depresia;
  • diabetul zaharat (menținerea glicemiei la un nivel normal);
  • obezitatea (mentinerea greutatii la un nivel normal);
  • bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala,  hipercolesterolemia.
Stimularea activității mentale

Creierul nostru este activ până la vârste înaintate. Trebuie să fie însă în mod regulat motivat și antrenat prin citit, scris, învățare de limbi străine, desen, muzică, dans, bricolaj, broderie, dezlegare de integrame, jocuri etc. Interacțiunile sociale au și ele un rol important: mersul la teatru sau concerte, participarea la diverse activități sociale.

Exercitii fizice

Se recomandă minim 30 minute de exerciții fizice de 3 ori pe săptamană, dar și alte activități fizice zilnice, în limitele proprii de efort.

Sari la conținut