Tulburarea obsesiv-compulsivă

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) are ca simptome principale obsesiile (gânduri sau imagini persistente cauzatoare de anxietate, percepute ca fiind intruzive) și compulsiile (comportamente repetitive sau acte mentale menite să diminueze anxietatea cauzată de apariția obsesiilor).
În acest moment ne confruntăm cu o pandemie, în care mesajele cu privire la protecție, dezinfectare și mijloacele de ucidere a Coronavirusului ne invadează din toate părțile.
Prin urmare, obsesia legată de contaminare, extrem de frecventă în cadrul TOC, riscă să atingă cote alarmante.
Gândul “Am ieșit la cumpărături, am întâlnit X persoane, am atins X suprafețe” poate deveni o obsesie: “Am atins raftul fără mănușă, cineva a strănutat în magazin, dacă m-am infectat?”. Acestea vor genera anxietate, care dă senzația că poate fi ameliorată de apariția compulsiilor precum

  • spălatul excesiv pe mâini,
  • dezinfectatul clanțelor de mai multe ori pe zi,
  • dezinfectarea în exces a tuturor suprafețelor,
  • verificări repetate

Aceste acțiuni, inițial, scad anxietatea însă, pe termen lung, nu vor face decât să o mențină, prin următorul cerc vicios: “Oare am dezinfectat bine? Dacă am atins cu mâna murdară ceva steril?”, gând obsesiv combătut printr-un ritual și mai avansat de dezinfecție, un număr și mai mare de spălări pe mâini (ablutomanie), ceea ce poate duce la răni superficiale care vor crește și mai mult riscul de infecție în cazul unui posibil contact.
Este o perioadă extrem de dificilă pentru persoanele care suferă deja de TOC dar și o perioadă în care multe tulburări de acest gen se pot activa la persoanele vulnerabile, eventual complicând tulburări de anxietate pre-existente.
Sigur că trebuie să respectăm indicațiile autorităților cu privire la dezinfecție și protecție, însă trebuie să ne menținem într-o zonă rezonabilă, în care respectăm recomandările fără a le exagera (“Trebuie să mă gândesc permanent la ce am atins și unde am fost, să dezinfectez tot de mai multe ori pe zi”). Cu cât vom lăsa mai mult gândurile obsesive generatoare de anxietate să ne guverneze, cu atât mai frecvente vor fi ritualurile compulsive, fapt care va accentua tensiunea și anxietatea, generând astfel un cerc vicios. Ne spălăm 20 de secunde, însă nu 30 de minute, dezinfectăm obiecte o dată și nu de 10 ori, etc.
În anumite situații, discuția cu un profesionist în sănătate mintală poate fi recomandabilă. Informarea doar din surse oficiale, reducând expunerea la mesajele anxiogene distribuite pe rețelele sociale, ne poate ajuta să trecem cu mai multă liniște peste această perioadă.

Actualizat la: 14.10.2021 – 22:59

Sari la conținut